zondag 16 september 2012

Laag Zuthem


Raalte is een Rooms-katholiek bolwerk. Dat hoor je vaak. Maar na de gemeentelijke herindeling van 2001 kun je dat niet meer zeggen. Laag Zuthem is van oudsher een protestants-christelijke dorp.

In Laag Zuthem, dorp met ruim 600 inwoners, vind je maar liefst drie Gereformeerde kerken:  De Gereformeerde Kerk (PKN), De Geformeerde Kerk Vrijgemaakt en de Nederlands Gereformeerde Kerk. ’t Is even wennen misschien, maar ook dit is Raalte.

Opgegroeid als gereformeerd jongen voelt het eigenlijk best vertrouwd, wanneer ik in Laag Zuthem kom. Natuurlijk de tijd heeft ook hier niet stil gestaan. Het is allemaal iets minder streng. Ook al prijken al bijna honderd jaar de letters ‘School met den Bijbel’ op het schoolgebouw, de school presenteert zich inmiddels als basisschool De Linde.

‘Wakker worden in Laag Zuthem’ gaat over de grens over het verstikkende van vroeger en het nieuwe van nu. Als het even kan zonder het verlies van het vertrouwde. Ik ben de eerste om te erkennen dat dit misschien wat teveel gevraagd is en eigenlijk onmogelijk is. The best of both worlds: als het bestaat, zoek er dan naar in Laag Zuthem.



Wakker worden in Laag Zuthem

Ik ken het hier.
Het is hier nog zoals het vroeger was.
Alleen de wollen deken van ’t geloof
leunt minder zwaar over de daken.

De gordijnen zijn al wat opzij geschoven,
het raampje staat een eindje open.
Ochtendlicht kiert helder binnen
en frisse lucht verdrijft benauwdheid
die ik vroeger voelde.

Speelse tenen kijken om zich heen,
Een arm gebaart van blijf-nog-even:
Zo beschermd, zo heerlijk zacht,
zo lekker lang nog net geen dag.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten